Werk & Carrière
8

Zorg jij evengoed voor jezelf als voor je auto?

Geplaatst op 04 april 2024 Door Martine van der Meer HRM & Communicatie m.vandermeer@combivliet.nl LinkedIn

In dit boek wordt verteld dat de meeste mensen beter voor hun auto zorgen dan voor hun lichaam.

De meeste mensen zorgen goed voor hun auto of in ieder geval, ze zorgen ervoor dat ze hun vervoer goed geregeld hebben. 

Op tijd door de keuring, een onderhoudsbeurt, de nodige brandstof, blinkend schoon en netjes houden. Een lust voor het oog, zo’n blinkend vehicle voor de deur! Om trots op te zijn.

En als ze het anders willen, dan wordt de auto vervangen door een nieuwe. Zo makkelijk gaat dat…. “Kind kan de was doen”.

Ik ben bezig met een luisterboek op Storytel. Ik heb me een aantal jaar geleden voorgenomen om elke maand 2-3 boeken te lezen. Eén van de doelen van mijn lijstje. Dat is gelukt. En dat doe ik dus in de auto. In dit boek wordt verteld dat de meeste mensen beter voor hun auto zorgen dan voor hun lichaam. Terwijl ze een auto in kunnen ruilen voor een nieuwe, maar met een lichaam werkt dit niet zo. Daar moet je je hele leven mee doen. Best bizar toch?

Als je oud wordt, dan moet je er toch wel heel goed voor zorgen, want met de huidige gemiddelde levensstijl gaat een lichaam toch op 2/3 van de gemiddelde leeftijd, tegensputteren. Het kan niet meer herstellen. Dan blijkt dat er niet goed voor gezorgd is, geen onderhoud wanneer dat nodig was, niet gegeven wat het nodig had. Vooral gegeven wat het niet nodig had.

En daar zit je dan op middelbare leeftijd met een lichaam dat niet is, zoals jij je had voorgesteld. Je staat ’s-ochtends voor de spiegel en denkt, waar ben ik gebleven? Wie is dit in hemelsnaam? Je knippert met je ogen, draait je weg van de spiegel en vervolgt je leven. Maar je kunt het niet even inruilen voor een ‘verse’ nieuwe. Je moet het ermee doen. De schade die je aangebracht hebt, is veelal onomkeerbaar, echter je kunt door het nodige onderhoud wel weer één en ander verbeteren, zodat je er wellicht toch langer mee doet. Ook al is het met de nodige opgelapte schade. Want als het te ernstig beschadigd is, niet onderhouden, dan stopt het. Eerst gaan de lampjes branden (oranje en dan rood), dan stoppen bepaalde onderdelen, dan stopt alles.

Maar het goede nieuws is dat onze producten, tomaten, een herstellend vermogen hebben en het lichaam voeden op een gezonde manier. Wat dat betreft zitten we in de goede hoek qua gezondheid en geluk. Natuurlijk praat ik voor eigen parochie, want ik wil natuurlijk dat mensen meer tomaten eten. Het is ook echt een veelzijdig product, je kunt er zoveel mee en alles wat je ermee doet in een gerecht, draagt bij aan je gezondheid. Hoe mooi is dat. Dit is belangrijker dan je auto hoor.

Groenten zouden de basis van een gezond leven moeten worden, aangevuld met koolhydraten en eiwitten en niet andersom. Dus als sluitpost dienen op een teveel aan koolhydraten, eiwitten en suikers. Wat zou de wereld er dan anders uitzien!

Wat is het je waard om een ‘gezond voertuig voor dit leven’ te hebben? Ben je bereid om hierin te investeren of wacht je gewoon af wanneer het stopt? Jij mag het zeggen.