Niet te vergelijken met het Westland bijvoorbeeld, waar CombiVliet ook een aantal bedrijven heeft. Door het mooie weer kwamen er ook veel mensen met de fiets. De parkeerplaats waar wel 200 auto’s kunnen staan, stond gedurende de opening meestal wel vol”, vertelt Merle Nuijens (HR Adviseur NoordVliet).
“Nu de bouw van alle kassen (8 x 12 hectare) is afgerond, vonden wij het een mooi moment om de deuren te openen voor het grote publiek. Het enthousiasme was groot van zowel de bezoekers als van onze medewerkers, die vol enthousiasme vertelden over de groei van de planten, hoe het is om op dit bedrijf te werken en wat er allemaal bij komt kijken om deze tomaten in de supermarkt te krijgen”, vertelt Lars van Baar (Manager Teelt en Biologie van NoordVliet), “De grootte van het bedrijf maakte veel indruk, maar ook zeker de verhalen van ECW en ENNatuurlijk over de productie van de benodigde energie voor de kassen van de verschillende bronnen. Dat er warmte voor de kassen 2,5 km diep wordt opgepompt, is iets waar je niet bij stil staat als je een trosje duurzaam geteelde tomaten koopt.”
Source gaf een uitleg, hoe zij van de enorme hoeveelheid data die vrij komt bij alle bedrijfsprocessen, bruikbare en zinvolle informatie maken. Het wordt steeds belangrijker op data te kunnen sturen in de toekomst. Ook de uitleg van CHP Support over de werking van de WKK was boeiend, zeker voor de bezoekers die wat meer technisch onderlegd zijn.
NL jobs, het eigen uitzendbureau, gaf op haar beurt weer een uitleg hoe voor alle mensen die bij ons in het seizoen werken, alles wordt geregeld, zoals het vervoer, verzekeringen, administratie, het wegwijs maken in Nederland en natuurlijk huisvesting. Met zowel appartementen op het terrein van CombiVliet zelf ,als een logiescentrum op Agriport is dit allemaal goed georganiseerd.
Koppert als leverancier van biologische gewasbescherming, had een stand voorzien van diverse producten die in de kassen worden gebruikt om de balans van de biologie te behouden. Met de expertise en de passie van de biologiespecialisten van CombiVliet die vertelden hoe de hommels en andere beestjes alles regelen in de kas, werd ook deze stand goed bezocht. Food Fellows die tomaten verwerkt tot mooie producten zoals sauzen, soepen, etc. zorgde voor lekkere hapjes met uiteraard de tomaat als basis.
“De bezoekers keken hun ogen uit. Dat er zoveel bij komt kijken om de tomaten van deze kwaliteit en smaak, in de supermarkt te krijgen en dat voor die prijs…. Hoe is het mogelijk dat jullie nog geld verdienen, was een opmerking die we vaak hebben gehoord!”, vertelt Lars met een glimlach.
“Als je dan na enkele dagen nog mailtjes en appjes krijgt, over hoe mooi men het vond, dan is dat een stimulans voor ons om dit ooit nog eens te organiseren. We kregen ook de vraag waarom we dit niet elk jaar doen, zodat mensen met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal in de tuinbouw te zien is. Echter in verband met ons hygienebeleid is dit heel lastig te realiseren. Mogelijk wordt dit in de toekomst anders, dat hopen we!”, sluit Merle af.
Kom in de Kas is een evenement waar de tuinbouw trots op moet zijn en een geweldig medium om de consument te laten zien wat een mooie, duurzame en innovatieve bedrijfstak de tuinbouw is.